A napsütés sötét oldala

Tűz a nap! A napelemek termelnek! Csordogál a DC az inverterbe… de jaj! Mintha az az érzés kerítene hatalmába, hogy a termelésnek többnek kellene lenni, mint amit a kijelző mutat!

Hölgyeim, és Uraim! Mikor elvetődött a gondolat magva, hogy napelemes rendszert fognak üzemeltetni (akár háztájiban akár üzemük tetején) sem a tervező sem a kivitelező, sem a hálózatüzemeltető nem kötötte az orrukra, hogy… Nem oda Buda…!!! a rendszert külső szabályzással fogja valaki szabályozgatni.

De ez van! Csak olyan invertereket fogad el a hálózat üzemeltető, amelyek a hálózati frekvencia növekedésére a teljesítmény visszavételével reagálnak. Magyarul… 50,2 Hz-et meghaladó hálózati lüktetés felett a termelésünk szépen kezd visszaesni! 51,5 Hz-nél pedig teljesen kikapcsol az inverter. (lásd a mellékelt ábrát…)

Na, erre varjá’ gombot! Tervezzél, számoljál, mérjél, kalkuláljá’ megtérülést, lessed a napocskát, és amikor legjobban süt akkor is csak 60%-os a rendszered hatékonysága. Zavart érzek az erőben! Persze, megvan az észszerű magyarázata a dolognak. Felborulna a teljes villamos hálózati egyensúly, ha …jól kisütne a Nap és… hirtelen minden visszatápláló rendszer fullon menne. Megértettük! …csak tessék már korrektül tájékoztatni a tulajt, aki pénzt tol a megvalósításba, hogy NEM központi csillagunk foton-sugárzása határozza meg napelemes rendszerünk villamos termelését, hanem kívülről valami tettenérhetetlen sötét földi hatalom… 🙂

Be the first to comment

Leave a Reply