Változás!- a támogatott lakossági napelemes rendszerek terén

Azokra a napelemes rendszerekre, amelyek esetén a villamosenergia-vásárlási szerződés 2021. július 1-je előtt kerül megkötésre, még a szaldós elszámolás vonatkozik még akkor is, ha a támogatási kérelmet a felújítási munkálatok végén, 2021. június 30. után nyújtják be. Ebben az esetben nem kell majd csatolni a kérelemhez a Rendelet – 2021. július 1-je után hatályba lépő – 9. § (3) bekezdés u) pontja szerinti dokumentumokat, de szükséges lesz a kivitelező azon nyilatkozata (a 9. § (3) bekezdés s) pontja alapján), miszerint az anyagköltség és a vállalkozói díj összesítve a 450 000 Ft/kWp összeget nem haladja meg.”

Tehát 2021. 06. 30-ig szerződve még maradhatnak a támogatott rendszerek is szaldóban. Az új elszámolási rendszer kialakítása még jelen pillanatban is zajlik ( a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség is várja az erre vonatkozó javaslatokat). Emiatt a még kialakítás alatt lévő „bruttó” elszámolási rendszerre történő szerződések sem valósíthatóak meg. Emiatt a 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet 6§ (i) pontja szerint, tehát a szolárrendszert építtetők kaptak 6 hónap haladékot, hogy megvalósíthassák napelemes álmaik és az 50% támogatás felvétele után is szaldóban maradhassanak.

Ezek szerint, aki az év elején be tudja adni az igénybejelentését, és elindítja az áramszolgáltatójánál az engedélyeztetést, most még jó eséllyel be is tudja június 30-ig fejezni a rendszerét, aminek az utolsó előtti pontja a villamosenergia-vásárlási szerződés megkötése (az utolsó az ad/vesz mérő felhelyezése). Békeidőkben az engedélyeztetés 2-3 hónap alatt lezajlik, azonban most a megnövekedett érdeklődés miatt számítani lehet csúszásokra, úgyhogy lehet kapkodni!

De a módosításnak van egy másik fontos eleme. Nevezetesen, hogy a rendszer 1 kWp-re vetített ára nem haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft-ot. Érdekesség, hogy az elmúlt években kifutott MFB hitelekben ez a felső értékhatár még nettó érték volt.

„Mi történik, ha az anyagköltség és a vállalkozói díj összesítve meghaladja a 450.000 Ft/kWp összeget?
Az elszámolandó számla nem tartalmazhat a fajlagos költségkorlát feletti összeget, a 450.000 Ft/kWp feletti összegről benyújtott számlák teljes egészében elutasításra kerülnek.” (Forrás: allamkincstar.gov.hu)

Be the first to comment

Leave a Reply